top of page
Mountain Fog

SHIATSU-THERAPIE

IN AMSTERDAM

SHIATSU-THERAPIE

 

Shiatsu-therapie is een Japanse massagetherapie die de natuurlijke energiestroom in het lichaam herstelt.  Onze levensenergie, die in China ‘qi’ wordt genoemd, stroomt via een netwerk van energiebanen - meridianen - door ons lichaam. De kwaliteit en circulatie van deze qi hebben een directe invloed op onze vitaliteit, gezondheid en hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal.

Stress, onverwerkte emoties, te weinig beweging, verkeerde voeding, overbelasting en medicijngebruik brengen onze gezonde energiestroom uit balans - er ontstaan leegtes en blokkades in de meridianen, met als gevolg vermoeidheid, allerlei klachten en op den duur ziektes.

 

Shiatsu-therapie herstelt de gezonde energiebalans in het lichaam. Massage met lichte druk van duim of handhiel en zachte arm- en beenstrekkingen zorgen dat de energie weer ongehinderd stroomt.

​​​Via de meridianen wordt er gewerkt op spieren, pezen, botten, zenuwen, huid, organen, de bloedsomloop, het lymfestelsel en het hormoonsysteem.

​​​​Een shiatsu-massage werkt op lichamelijk, emotioneel, psychisch en energetisch niveau. De verbinding tussen lichaam en geest wordt hersteld, met als gevolg een diep gevoel van rust en erkenning.

 

​​​​In Japan is shiatsu-therapie erkend als werkende therapie en maakt het  onderdeel uit van de reguliere gezondheidszorg.

DE EFFECTEN VAN SHIATSU

 

  • vermindert stress, geeft méér energie

  • stimuleert het zelf genezend vermogen

  • klachten nemen af

  • geeft diepe rust en ontspanning

  • verhoogt de weerstand, ook mentaal

  • werkt preventief

  • is heerlijk om te ondergaan

  • Facebook Social Icon

WAT MIJN KLANTEN ZEGGEN OVER MIJ

"Met fysieke en mentale spanningsklachten kwam ik terecht bij Liesbeth. Middels een uitgebreide, persoonlijke en professionele intake heeft Liesbeth mij kennis laten maken met shiatsu-therapie en haar werkwijze. Liesbeth stelde mij op mijn gemak, nam alle tijd en gaandeweg de behandeling kwam de ontspanning en rust.

 

Ik had o.a. last van hartkloppingen en rugklachten en deze zijn sterk verminderd. De behandelingen helpen mij naar een betere balans in mijn drukke leven. Ik blijf er zeker gebruik van maken. Het is een cadeau voor mijn lichaam en geest."

- Marloes (40) business coach -

 

Traditionele Chinese Geneeskunde

TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE

EEUWENOUDE FILOSOFISCHE WIJSHEID

Shiatsu-therapie is gebaseerd op de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

 

De oorspronkelijke principes van TCG gaan terug tot het Taoisme, de Chinese natuurfilosofie (de TAO). De Chinezen bestudeerden zeer nauwkeurig de natuurlijke wereld en zagen verbanden tussen de natuur en de aanleg van de mens voor bepaalde ziektes. Verbanden die wij in het westen niet kennen.

In de Chinese Geneeskunde draait alles om evenwicht. Ziekte wordt beschouwd als een verstoring van het energetische evenwicht van de mens. Een verstoring die zich zowel lichamelijk, psychisch als emotioneel kan manifesteren, met klachten en ziekten als gevolg.

Een Chinese diagnose is daarom nooit uitsluitend een fysieke diagnose. Je psyche, je emoties, familiegeschiedenis, leefomstandigheden, het zijn allemaal aspecten die deel uitmaken van een Chinese diagnose.

DIAGNOSTIEK - OBSERVEREN IS EEN KUNST

De Chinese Geneeskunde ontwikkelde een uiterst verfijnd diagnostisch systeem, gebaseerd op observatie. Wat is er te zien aan een patiënt? Het voelen van de pols, het bekijken van de tong en de anamnese geven zicht op het patroon waarbinnen de ziekte zich manifesteert. Wanneer de verstoring is vastgesteld volgt een behandeling op maat, die recht doet aan het individu. Hierdoor worden niet enkel de gevolgen maar ook de onderliggende oorzaken bestreden. Ook de vatbaarheid voor bepaalde ziektebeelden wordt vastgesteld zodat er preventief kan worden behandeld.

​OUDE TRADITIE IN DE MODERNE TIJD

Na duizenden jaren van ontwikkeling worden bestaande denkbeelden en werkwijzen steeds aangevuld en geïntegreerd met moderne bevindingen. Ook in het westen groeit het besef dat lichaam, geest en de omgeving van de mens niet los te zien zijn van elkaar.

TCG is door de World Health Organisation (WHO) erkend als werkende geneeskunde.

image-2017-04-15.jpg

YIN & YANG


Chinezen vertalen alles in termen van ‘yin’ en ‘yang’. Yin en yang zijn twee tegengestelde vormen van energie. Yin staat voor alles dat naar beneden en naar binnen gaat: koude, materie, rust, vocht, duisternis. Yang staat voor alles dat stijgt en naar buiten beweegt: warmte, licht, activiteit, zon. Zowel in de natuur als in je lichaam kun je de verhouding tussen yin en yang waarnemen. Als deze twee energieën in je lichaam niet in evenwicht zijn, krijg je gezondheidsproblemen.

 

Traditionele Chinese Geneeskunde en shiatsu-therapie richten zich op het weer in balans brengen van Yin en Yang in het lichaam.

Onderstaande video geeft een verhelderende uitleg over de begrippen Tao en Yin & Yang.

bottom of page