Mag ik even naar je tong kijken?

Door: Liesbeth van Dijk  | 30.07.2017

“Maar wat zie je dan precies op mijn tong?”

Deze vraag krijg ik vaak gesteld in mijn praktijk. Sommige klanten vinden het een gek idee dat je door naar de tong te kijken een diagnose kunt stellen.

Toch is het observeren van de tong één van de belangrijkste en objectiefste diagnostische methoden uit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). De tong weerspiegelt onze gezondheid en geeft een beeld van eventuele verstoringen in de energiehuishouding.

Een gezonde tong oogt vitaal, heeft een lichtroze kleur, is licht vochtig en heeft een dun wit beslag - maar zo’n tong kom je in de praktijk maar zelden tegen.

 

Als shiatsu-therapeut kijk ik naar:

 

  • De kleur: deze varieert van bleek, lichtroze, rood, paars tot zelfs blauw.

  • De vorm: is de tong plat, gezwollen, lang, kort of breed?

  • De vochtigheid: is de tong vochtig of juist droog?

  • Het tongbeslag: is er veel of weinig beslag? Is het droog of plakkerig? Is het wit, geel of zelfs zwart? En waar op de tong bevindt zich dat beslag?

  • Overige kenmerken: trilt de tong? zijn er groefjes, vlekjes, kloofjes of tandafdrukken?  

Al deze aspecten geven informatie die bijdraagt aan het stellen van een goede diagnose. De verschillende zones op de tong geven specifieke informatie over een orgaansysteem. Het puntje van de tong is bijvoorbeeld gerelateerd aan de hartenergie. Een erg rode tongpunt duidt vaak op veel stress of slaapproblemen.

Het centrum van de tong weerspiegelt de conditie van de maag. Bij maagklachten is er vaak een rode verkleuring zichtbaar, soms met geel beslag.

Wanneer een tong trilt is de spijsvertering verzwakt. Dit kan gepaard gaan met darmklachten, een slechte eetlust of een opgeblazen gevoel.

Een bleke en gezwollen tong duidt op vochtophoping. Vaak gaat dat gepaard met een diepe vermoeidheid, zware benen en een slecht concentratievermogen.

En zo is er een schat aan informatie. Ben je benieuwd naar wat jouw tong vertelt over je gezondheid? Onderstaande afbeeldingen geven een idee van de verschillende tongbeelden die in de praktijk vaak voorkomen.

Recente berichten

Klik op de afbeelding om te vergroten

INNER BALANCE SHIATSU

Fannius Scholtenstraat 89

1051 EW Amsterdam

T:  06 1425 2075

E: info@innerbalanceshiatsu.nl

LVNT 17.042 | RBCZ/TCZ 171059R

AGB-kode 90103879 

AGB-kode praktijk 90063219

IBAN NL88 KNAB 0256 1489 37

BTW NL001653326836

KvK 68640633

Copyright 2017  Inner Balance Shiatsu