top of page

Wat is jouw Ikigai?

Door: Liesbeth van Dijk  | 19.04.2017
Inner Balance Shiatsu Therapie Amsterdam

Ikigai - je reden van bestaan

 

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan.

 

Het woord ikigai bestaat uit twee delen: 'ikiru' dat leven betekent -  en kai - een effect, resultaat, waarde. Met andere woorden: wat maakt jouw leven de moeite waard? Of iets nuchterder geformuleerd 'waar kom je 's ochtends je bed voor uit?'.

Je ontdekt je ikigai door lang en diep in jezelf op zoek te gaan naar waarom je hier op aarde bent. Voor Japanners is deze zoektocht enorm belangrijk; het ontdekken van je ikigai geeft voldoening en betekenis aan je leven.

Ikigai is de ultieme combinatie van je passie, talent, beroep en roeping. Het schema hiernaast laat het glashelder zien, maar het invullen ervan is niet altijd makkelijk.

Wat is jouw ikigai?

De eerste vraag is ‘Waar houd je van, wat is je passie?’ ‘Wat zou je het allerliefste doen als je geen geld zou hoeven verdienen?’

De tweede vraag is ‘Waar ben je goed in?’. Deze vraag stel je om iemands roeping te bepalen. Misschien sluit het antwoord aan bij dat van de vorige vraag, maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze vraag is meer praktisch van aard, minder emotioneel beladen en vaak makkelijker te beantwoorden dan de eerste vraag.

De derde vraag luidt ‘Wat heeft de wereld nodig van jou?’. Dit is lastiger. Dit gaat over jouw missie, waarom jij hier in deze tijd op de aarde bent. Wat kun jij doen om anderen te helpen, wat is de waarde van wat jij geeft? Wat is het wat anderen in jou waarderen? Dat is niet perse hetzelfde als wat jij in jezelf waardeert.

Vraag vier is de meest praktische ‘Waar word je voor betaald?’ of ‘Wat is je beroep?’.

Je ziet dat antwoorden elkaar kunnen overlappen, of ze verschillen van elkaar. Stel dat ze allemaal van elkaar verschillen? Hoe kom je tot een combinatie?

Voor veel mensen is dit de worsteling. We doen werk waar we makkelijk geld mee verdienen, maar dat te weinig voldoening geeft. Je passie volgen is prachtig, maar niet als je er geen droge boterham mee verdient. Iets doen waar je heel blij van wordt, maar dat geen enkele waarde heeft voor anderen, kan leeg en betekenisloos voelen. Deze manier van leven brengt ons op den duur uit balans.

Dit is de ikigai puzzel – de moeilijke opgave om te ontrafelen wat onze ultieme combinatie is. Voor sommigen zal het snel duidelijk zijn, anderen kost het meer moeite. Het vinden van je ikigai kan veel tijd en hoofdbrekens kosten.

Toch is het voor Japanners een waardevolle en essentiële zoektocht. In samenspel vormen de vier elementen de basis voor een rijk, bevredigend leven. Ikigai betekent niet alleen doen  waar je plezier in hebt en daar je geld mee verdienen - Ikigai leidt tot zelfontplooiing, het vinden van je roeping en van waarde zijn voor anderen.

Heb jij je ikigai al gevonden? Denk erover na, stel jezelf regelmatig de vraag waarom je bent opgestaan, wat jouw missie is, wat de wereld van jou nodig heeft, waar je goed in bent. Het verhoogt je focus, plezier en gezondheid!

Recente berichten

bottom of page